Pyhän Laurin kirkko

Pyhän Laurin kirkoiksi kutsutaan marttyyri Laurentiukselle, joka kärvennettiin halstarilla, omistettuja keskiaikaisia kivikirkkoja.
 
Isonkyrön Pyhän Laurin kirkko. 
 
Pyhän Laurin keskiaikaisia kivikirkkoja löytyy maastamme ainakin kaksitoista kappaletta. Valitettavasti yksi niistä on raunioina. Haluaisinkin korvata sen paikkakuntamme kirkolla ja omistaa sen myös Pyhälle Laurille. Sattumoisin kirkkoherramme tottelee nimeä Lauri, joten ei liene aivan tuulesta temmattu tämä ajatus.
 
Teuvan Pyhän Laurin kirkko.
 
Pyhä Laurentius oli Rooman paavi Sixtus II:n diakoni, joka vastasi Rooman seurakunnan rahavaroista. Laurentius käytti varat köyhien auttamiseen. Hän kärsi marttyyrikuoleman keisari Valerianuksen vainoissa v. 258.
 
Keisari Valerianus vainosi kristittyjä ja paavinkin oli painuttava maan alle. Paavi Sixpack II johti seurakuntaansa kaupungin ulkopuolella olevista katakombeista käsin Laurentiuksen välityksellä. Valerianuksen joukot löysivät kuitenkin piispan ja surmasivat tämän sekä muutaman hänen diakoneistaan. Laurentiuksen henki säästyi, sillä hän ei onnekseen ollut juuri silloin paikalla.
 
Roomalaiset olivat kuulleet kristittyjen puhuvan taivaan valtakunnan rikkauksista ja peltoon kätketystä aarteesta. Roomalaiset ottivat nämä puheet tosissaan ja vaativat Laurentiusta tuomaan nämä kirkon varat keisarille valtion kassavajeen täyttämiseksi.
Laurentius turhaan koitti selittää, että nämä aarteet ovat vain vertauskuvallisia. Lopulta hän päätti tuoda roomalaisten eteen kirkon todellisen aarteen: köyhät ja raihnaiset. 
Tästä ärsyyntyneinä nolatut roomalaiset kärvensivät Laurentiuksen halstarilla. Näin Laurentiuksesta tuli Pyhä Laurentius.
   
Lauri Tähkän joulukonsertti Teuvan kirkossa veti salin täyteen yleisöä.
  
Lauri konsertoi Teuvan Pyhän Laurin kirkossa 19.12.2015