Sakastin varjoisalla puolella

Liperitietoutta

Pastori Nestori Paulanen esittelee myllynkiveä Peräkylän myllyllä.
Papin kaulus muistutti 1600-luvulla myllynkiveä.
Myllynkivi mainitaan Markuksen evankeliumin yhdeksännessä luvussa. "Joka viettelee yhden näistä pienistä, jotka uskovat, sen olisi parempi, että myllynkivi olisi pantu hänen kaulaansa ja hänet olisi heitetty mereen."
 

Kirkossa

Tahvo istui sinä iltana perimmäisellä penkkirivillä, paalupaikalla, aivan varauloskäytävän tuntumassa. Kaiken varalta. Hänen pelkonsa oli kuitenkin turha, sillä tästä tilaisuudesta hän ei tulisi löytämään mitään sellaista, joka voisi aiheuttaa pakokauhua.
 

Kadonneen kirkollisen selkärangan arvoitus

Jouluaattona, tarkalleen ottaen siinä vaiheessa kun päivä hämärtyy illaksi ja kaikkein tummin pilvi lipuu kuun eteen, avautuu eräänlainen musta aukko ammolleen lähistöllä. Se uhkaa vastustamattomasti nielaista kurimuksiinsa jokavuotiseen jouludepressioon taipuvaisen.
 

Sotakirveenvaihtajan raportti

Varoitus: Kaikki yhtäläisyydet olevaisiin henkilöihin, eläviin tai kuolleisiin, ovat vain harmillista yhteensattumaa.

Vuosia kestänyt rauhallinen hiljaiselo kirkossa katkesi kuin veitsellä leikaten. Tuntemattomat vallantavoittelijat tunkeutuivat häikäilemättömästi pyhättöön, kaappasivat vallan ja telkesivät kirkkoherra-paran viinikellariin ilman korkinavaajaa, mikä sinänsä on jo hyvin julmaa.

Read more ...

Adventtisunnuntain Epistola

Pelasimme kappalaisen kanssa korttia sakastin varjoisalla puolella adventtikynttiläin tuikkeessa.
Peli oli vielä hyvin tasaväkistä, kunnes kappalainen veti jostain hihastaan kirkkoäitikortin: Jolla-ei-ole-kirkkoa-äitinään-sillä-ei-ole-Jumalaakaan-isänä-kortin.
 

Read more ...

Kolehtihaavin Sakramentti

Kolehtihaavinsakramentti

Teuvan kirkon saarnastuolin takana komeilevat - vai pitäisikö sanoa rumeilevat - maalliset rahankeruu-välineet. Näiden rahankeruuvälineiden eli kolehtihaavien kautta maallinen ja hengellinen sulautuvat luontevasti yhteen.

Read more ...

Keskiaikainen vampyyritarina

Van Helsing sattui käyskentelemään Wartburgin linnan lähistöllä, jonne Luther oli paennut. Van Helssing päätti käydä helssamassa Lutheria ja tekemässä lähemmin tuttavuutta tämän kanssa.
 

Lutherin pimeä puoli

Monille luterilaisille on Luther-kultti puhdasoppinen ja erehtymätön, jota ei saisi edes arvostella. Martin Lutherin persoona on kuitenkin varsin ristiriitainen.
 

Yksi erosi kirkosta tietämättään

Uutisissa kerrottiin taannoin eräästä vantaalaisesta miehestä, joka erosi kirkosta tietämättään. Iltasanomien mukaan tuo mies ei ole edes harkinnut kirkosta eroamista, vaan joku muu oli tehnyt hänelle jekun.
 

Kummeus, mitä se on?

Uutisissa puhuttiin taannoin siitä, kuinka vaikeata on nykyään löytää lapselle kummeja. Uhkaapa koko kasteseremonia jäädä suorittamatta ellei kummeja löydy. Koko kummiasia siis hieman haiskahtaa. Tässä täytyy olla kummi haudattuna. Minkä ihmeen takia ei voida kastaa ellei ole kummeja?
 

Kauppaa Taivasosuudesta

Kirkko tarjoaa meille taivasosuuden. Ei siinä mitään. Taivasosuus on hyvä asia. Mutta kirkko laskuttaa siitä. Onneksi sen voi maksaa osamaksulla.

Read more ...

Arskan ökytontti

Arska kertoi maksaneensa elämänsä aikana kirkollisveroja omakotitalon hinnan edestä. Koska Arska ei käyttänyt, eikä tarvinnut kirkon palveluita ylipäänsäkään, voidaan ajatella, että hänen maksamansa kirkollisvero kohdistui näin ollen hautapaikkaan. Arska oli tavallaan asuntosäästäjä. Tosin hieman kolkossa mielessä.

Read more ...