Pyhän Laurin kirkoiksi kutsutaan marttyyri Laurentiukselle, joka kärvennettiin halstarilla, omistettuja keskiaikaisia kirkkoja.

- Isonkyrön Pyhän Laurin kirkko

Pyhä Lauri eli Laurentius oli Rooman paavi Sixtus II:n diakoni, joka vastasi Rooman seurakunnan rahavaroista. Laurentius käytti varat köyhien auttamiseen. Hän kärsi marttyyrikuoleman keisari Valerianuksen vainoissa vuonna 258 jKr.
 
Keisari Valerianus vainosi kristittyjä ja paavinkin oli painuttava maan alle. Paavi Sixpack II johti seurakuntaansa kaupungin ulkopuolella olevista katakombeista käsin Laurentiuksen välityksellä. Valerianuksen joukot löysivät kuitenkin paavin ja surmasivat tämän sekä muutaman hänen diakoneistaan. Laurentiuksen henki säästyi, sillä hän ei onnekseen ollut juuri silloin paikalla.
 
Roomalaiset olivat kuulleet kristittyjen puhuvan Taivaan Valtakunnan rikkauksista ja peltoon kätketystä aarteesta. Roomalaiset ottivat nämä puheet tosissaan ja vaativat Laurentiusta tuomaan nämä kirkon varat valtion kassavajeen täyttämiseksi. Laurentius turhaan koitti selittää, että nämä aarteet ovat vain vertauskuvallisia. Lopulta hän päätti tuoda roomalaisten eteen kirkon todellisen aarteen: köyhät ja raihnaiset. Tästä ärsyyntyneenä nolatut roomalaiset kärvensivät Laurentiuksen halstarilla. Näin Laurentiuksesta tuli Pyhä Laurentius.

 

Pyhän Laurin keskiaikaisia kivikirkkoja löytyy maastamme kymmenkunta. Valitettavasti yksi niistä, Hämeenkosken vanha kirkko, on raunioina. Haluaisimmekin korvata sen paikkakuntamme kirkolla ja omistaa sen myös Pyhälle Laurille. Sattumoisin kirkkoherramme tottelee nimeä Lauri, joten ei liene aivan tuulesta temmattu tämä ajatus.

- Teuvan Pyhän Laurin kirkko