Kaksi eri pelastustietä

Opillisia pohdiskeluja
 
Opillisia pohdiskeluja
 
Toinen oppi opettaa, että uskoon tullaan evankeliumin kuulemisen ja sen vastaanottamisen kautta. Tämä tapahtuu siis tietoisesti.
Toinen oppi taas opettaa, että uskoon tullaan papin suorittaman seremonian kautta tietämättään.
Paavali julisti evankeliumia, muttei katsonut tehtäväkseen kastaa. Papit puolestaan kastavat, mutta eivät julista evankeliumia.
Päätelmä: Pappisvalassa pappi sitoutuu kirkon oppiin sekä hylkäämään Raamatun opin niiltä osin kuin se sotii kirkon oppia vastaan.
Kirkon oppi kansantajuiseksi kiteytettynä: ihminen tulee uskoon tietämättään siinä seremoniassa, jossa hän tietämättään liittyy kirkkoon.
 
Uskon puhdistaja Martin Luther oli alkuaikoinaan upottamiskasteen kannalla. Ehkä hän luopui siitä myöhemmin siksi, koska muuten kirkko olisi kuollut sukupuuttoon? Upottaminen otettiin kyllä myöhemmin uudelleen käyttöön kun ns uudelleenkastajista ja niistä, jotka hylkäsivät kirkon opin, piti päästä eroon. Kirkko upotti toisinajattelijoita Tonavaan.
 
Mielenkiintoinen lainaus piispa Huovisen toimittamasta katekismuksesta: "Kun pappi lausuu nämä sanat, niin se osoittaa, että kaste on Jumalan työ."
Luettuaan tämän tekstin kappalainen meni ikkunan ääreen, raotti verhoa ja loi katseensa ulkona kiiltävään uuden karheaan Skodaan ja lausui: Kun minä, joka olen pappi, lausun että Skoda on hyvä auto, niin se osoittaa että on Jumalan työ, että minulla on Skoda.